Dla drewna znajdzie się miejsce w salonie, przedpokoju i sypialni. Coraz częściej jednak możemy spotkać je w kuchni. Czy jest to materiał odpowiedni do kuchennych warunków?
Drewno ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. Do łask wraca drewniana boazeria, choć w nieco odmienionej formie. Doceniamy drewniane meble, ponieważ wiemy, że posłużą nam przez wiele lat. Decydujemy się na drewnianą podłogę, ponieważ jest przyjazna i ekologiczna.
Drewniane blaty – z jakiego gatunku
Drewniane blaty sprawdzają się w kuchniach nowoczesnych, tradycyjnych i rustykalnych. Drewno jest uniwersalne, pasuje do wielu kolorów oraz komponuje się z innymi materiałami – stalą, ceramiką oraz szkłem.
Jeśli zależy nam na wytrzymałym blacie, który przetrwa wszystkie kuchenne katastrofy, zwróćmy uwagę na to z jakiego materiału jest wykonany. Do najtwardszych gatunków zalicza się odmiany egzotyczne – teak, merbau, ipe, iroko. Decydując się na gatunki drzew europejskich, wybierzmy drewno twarde – buk, dąb oraz jesion.
Drewniane podłogi w kuchni
Podłoga w kuchni w większym stopniu narażona jest na uszkodzenia niż podłoga w innych częściach mieszkania. Rozlana woda czy gorąca zupa, upuszczony nóż czy ceramiczny talerz – wszystko to może znaleźć się na podłodze. Czy drewno to wytrzyma?
To zależy od tego, który gatunek wybierzemy. Spośród rodzimych najlepsze parametry mają gatunki liściaste, takie jak dąb, buk, klon i jawor, natomiast z egzotycznych – jatoba, badi, doussie, brazylijska wiśnia oraz merbau. Charakteryzują się odpornością na wilgoć, są trwałe i wytrzymałe.
Drewno to materiał ponadczasowy, który pozwala na nieograniczone możliwości aranżacyjne. Decydując się na zastosowanie tego materiału, warto poznać poszczególne gatunki i ich właściwości.
Informacje zawarte w przewodniku po gatunkach drzew marki Vidaron pod adresem https://www.vidaron.pl/poradnik/przewodnik-po-gatunkach-drewna z pewnością okażą się przydatne.